Gå videre til innhold
​Innovativt senter setter nye standarder i Østre Toten

Pressemelding -

​Innovativt senter setter nye standarder i Østre Toten

Arkitema/ELN skal tegne det nye helse- og omsorgssenteret i Østre Toten kommune. Senteret representerer en nytenkning rundt boliger for eldre og demente, med større fokus på hjemliggjøring og mindre institusjonspreg. Samtidig er det gjort plass til poliklinisk behandling og opptreningsfasiliteter.

Arkitema/ELN er nettopp kåret til vinner av konkurransen om å tegne et nytt helse- og omsorgssenter på 12 000 km2 i Lena, nord for Oslo. Østre Toten Helse- og Omsorgssenter, som prosjektet heter, samler flere helsefunksjoner i kommunen, samtidig med at senteret skal fungere som bosted for eldre og demente.

Utfordringen har vært å samle mange forskjellige brukergrupper på samme sted, og samtidig ha fokus på både åpenhet og imøtekommenhet overfor brukerne og på beboernes privatliv. Den utfordringen har Arkitema/ELN løst best, lyder det i juryrapporten:

"Prosjektet utmerker seg med overbevisende funksjonelle løsninger som gir den nødvendige effektivitet og fleksibilitet, samtidig med at prosjektet kjennetegnes ved en stor grad av hjemlighet. Juryen vil spesielt peke på kvalitetene prosjektet har som hjem for beboere og som en god og effektiv arbeidsplass for de ansatte. "

Fjerner veggene
Et typisk kjennetegn ved helsebygg er korridorer med rom på begge sider. For å åpne opp mot omgivelsene og slippe dagslyset inn har arkitektene valgt ensidige gangsoner med glassvegger ut mot atriumshagene i dette prosjektet. Dette kan gi beboerne ro og en følelse av frihet. Beboerne vil bo i grupper på åtte og de skal kunne bevege seg fritt mellom atriumshager og boenheter.

"Vi har hatt stor fokus på alle brukerne, og særlig de demente som skal bo i senteret, for de skal fortsatt ha et godt liv. De skal ha følelsen av å ha friheten sin, men samtidig skal vi passe godt på dem. Det mener vi øker deres livskvalitet. Samtidig får vi god plass til mange andre funksjoner, noe som gjør dette senteret til en god løsning på den utfordringen de fleste kommuner står overfor. Man må spare på ressursene, og det gjøres ved å samle flere mindre funksjoner på ett sted, og som juryen også kommenterer, har vi gjennom arkitekturen også klart å effektivisere bemanningen", forteller seniorpartner Thomas Carstens fra Arkitema/ELN i Oslo. Han viser til at juryen har regnet ut at Arkitemas løsning vil gi en besparelse på bemanningskostnadene på 20-25 % i forhold til de andre forslagene.

Med en parterre-løsning blir det plass til parkeringskjeller, hovedinngang, kantine og polikliniskavdeling på det nederste nivået, mens det øverst blir fysioterapi og to lukkede atrier med boenheter rundt. Dermed blir det naturlige skiller mellom de forskjellige menneskene som skal arbeide, bo og bruke det kommende senteret. Det er disse menneskene Arkitema/ELN har hatt i fokus i utviklingsprosessen.

Om Arkitemas helseprosjekter
Arkitema Architects har i over 45 år tegnet helse- og omsorgsbygg, alltid med fokus på funksjonalitet, estetikk og brukerenes behov. Tidligere har Arkitemas helseteam tegnet Presteheia Sykehjem i Kristiansand, og et nytt psykiatrisk sykehus i Esbjerg.

Fakta

  • Byggestart er planlagt til høsten 2017, og bygget skal etter planen stå ferdig i 2019.
  • På 15 200 m2 skal det være 110 døgnplasser, base for kommunens hjemmebaserte tjenester, rus- og psykiatritjeneste (poliklinisk), samt diverse servicefunksjoner + parkeringskjeller. 

Emner

Kategorier


Frederiksgade 32, 8000 Aarhus C, Danmark - Tlf. 7011 7011 - Finn oss
Rued Langgaards Vej 8, 2300 København S, Danmark - Tlf. 7011 7011 - Finn oss
Rosenlundsgatan 29C, S 104 62 Stockholm, Sverige - Tlf. 46 (0)8 545 856 00 - Finn oss
Stora Varvsgatan 6A, SE-211 19 Malmö, Sverige - Tlf. 46 (0)40 545 521- Finn oss
Hammersborg Torg 3, N-0179 Oslo, Norge - Tlf. 7011 7011- Finn oss

Kontakter

Peder Færch Grønfeldt

Peder Færch Grønfeldt

Pressekontakt Kommunikationsrådgiver Presse, kommunikation 61709990

Relatert innhold