Gå videre til innhold
Glede ved åpningen blant arkitektene bak prosjektet. Anne Guri Grimsby sett her som fjerde fra høyre.
Glede ved åpningen blant arkitektene bak prosjektet. Anne Guri Grimsby sett her som fjerde fra høyre.

Pressemelding -

​Nya Södertälje sjukhus innviet - norsk-svensk samarbeid

Arkitema Architects' Oslo-kontor og BSK Arkitekter har på oppdrag av Locum (Stockholms läns landstings eiendomsorganisasjon) utformet nya Södertälje sjukhus, et ny- og ombyggingsprosjekt som skal oppfylle innbyggernes fremtidige behandlingsbehov ved ett av Sveriges mest moderne sykehus.

Torsdag den 9 mars var det innvielse ved nya Södertälje sjukhus syd for Stockholm designet i Oslo av Skandinavias 5. største arkitektkontor Arkitema Architects og BSK Arkitekter. Sykehuset er den første realiserte delen av Framtidsplanen, den største satsningen på helsesektoren noensinne i Stockholms län. Den nye behandlingsbygningen er det første trinnet i en større omstrukturering av Södertälje sjukhus som gjennomføres av Stockholms läns landsting. 

Skanska Sverige har bygget det nye behandlingsbygget på 22.000 kvm som omfatter nytt akuttmottak, operasjonsavdeling, sterilteknisk enhet, radiologisk avdeling, ny fødeavdeling integrert med barsel, samt intensivavdeling med øket kapasitet. Neste trinn skal stå ferdig i løpet av 2018, og er en ombygging av den eksisterende behandlingsbygningen til nye sengeavdelinger med 120 ensengsrom.

- Helt fra starten har vi hatt et konstruktivt samarbeid i prosjektet der personale og alle interessenter har vært involverte i å skape et behandlingsmiljø av høy kvalitet. Arkitekturen gir dagslys, grøntområder, utsikt og orienterbarhet, noe som har stor betydning for pasientene. Ensengsrom er komfortabelt for pasientene og gir mindre smitterisiko og større pasientsikkerhet, sier Anne Guri Grimsby, oppdragsansvarlig arkitekt, Arkitema Architects.

Høye miljø- og bærekraftsmål
Nya Södertälje sjukhus får en sentral og utvidet rolle som akutt- og nærsykehus for Stockholms läns sydvestre del. Tilgjengeligheten och nærheten til poliklinikker blir svært god. Akuttmottaket er hjertet i den nye behandlingsbygningen. Herfra styres den akutte pasientflyten mens elektiv pasientflyt ledes gjennom den nåværende hovedinngangen. Med radiologisk avdeling plassert mellom disse minimeres avstander for både pasienter og personale. Samtlige behandlingsfunksjoner som operasjon, sterilsentral, intensivavdeling og føde/barsel finnes i samme hus som poliklinikker og radiologi.

– Det har vært interessant for Locum å jobbe med dette prosjektet som gikk inn i gjennomføringsfasen i 2013. Det føles godt at den nye behandlingsbygningen nå står klar og at sykehuset kan begynne å flytte inn i nye lokaler, sier Henrik Fernström, prosjektsjef hos Locum.

Miljø- og bærekraftsmålene er høye for nya Södertälje sjukhus som skal sertifiseres i henhold til Miljöbyggnad Guld, den høyeste klassen innenfor Sweden Green Building Councils miljøsertifiseringssystem. Sertifiseringen bestemmes ut fra faktorer som totalt energiregnskap, godt innemiljø gjennom dagslysinnslipp, ventilasjon og termisk klima samt at ingen helse- og miljøskadelige materialer benyttes.

Den første innflyttingen i den nye behandlingsbygningen ved Södertälje sjukhus skjer til våren, i mai 2017. I løpet av 2018 totalrenoveres den eksisterende behandlingsbygningen og bygges om til nye sengeavdelinger med 120 ensengsrom som skal kunne tas i bruk mot slutten av 2018.

De tre kunstnerne som står for den kunstneriske utsmykningen i det nye behandlingsbygget ved nya Södertälje sjukhus er Emma Hartman, Siri Tolander og Brad Downey.

Related links

Emner

Kategorier


Arkitema Architects ble grunnlagt i Aarhus i 1969. I dag er tegnestuen Skandinavias 5. største arkitektvirksomhet, med 11 danske partnere, én svensk partner, to norske partnere og over 500 medarbeidere fordelt på kontorene i København, Århus, Oslo, Stockholm og Malmø.

Hammersborg Torg 3, N-0179 Oslo, Norge - Tlf. 7011 7011- Finn oss
Frederiksgade 32, 8000 Aarhus C, Danmark - Tlf. 7011 7011 - Finn oss
Rued Langgaards Vej 8, 2300 København S, Danmark - Tlf. 7011 7011 - Finn oss
Rosenlundsgatan 29C, S 104 62 Stockholm, Sverige - Tlf. 46 (0)8 545 856 00 - Finn oss
Stora Varvsgatan 6A, SE-211 19 Malmö, Sverige - Tlf. 46 (0)40 545 521- Finn oss

Kontakter

Peder Færch Grønfeldt

Peder Færch Grønfeldt

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver Presse, kommunikation +45 6170 9990
Eva Grønbæk Friis

Eva Grønbæk Friis

Pressekontakt Kommunikationschef +45 4212 6445

Relatert innhold