Gå videre til innhold
​Tidligere getto blomstrer opp etter renovering

Nyhet -

​Tidligere getto blomstrer opp etter renovering

I 2007 var det en getto, men færre utflyttinger, økende ventelister og mindre kriminalitet betyr at fremtiden for boligområdet Rosenhøj i det sørlige Aarhus nå ser lys ut. Beboer Denita Hajic var egentlig klar for å flytte fra nabolaget sammen med mannen sin, men en grundig renovering av blokkene og uteområdene har bidratt til å gjøre området mer attraktivt. Nå har de fått en sønn, og Denita er sikker på at Rosenhøj nå er et godt sted å vokse opp.

I 2007 fikk nabolaget Rosenhøj i Viby i den sørlige delen av Aarhus et offisielt «getto»-stempel. Områdene på gettolisten har blitt pekt ut, ettersom de var plaget av kriminalitet, hadde en stor andel av innvandrere og mer enn 70 % av beboerne mottok offentlig støtte. For å forbedre kvaliteten på området ble det derfor iverksatt en rekke initiativ for å gjøre nabolaget mer attraktivt. Et av de nyeste og mest synlige tiltakene har vært en omfattende omlegging av betongblokkene og innredningen av mer innbydende og anvendelige uterom.

Helt konkret er midten av flere av blokkene blitt revet ned, og det er i stedet bygd små dobbelthus for å skape mer luft og utsikt. Blokkene har også blitt «paret» to og to slik at inngangspartiene nå vender mot hverandre, med livlige og aktive gårdsplasser mellom seg, noe som har gitt økte relasjoner mellom beboerne. Tiltakene har gjort mye for Denita Hajic, som har bodd i Rosenhøj siden 2006:

«Det har virkelig blitt en stor forskjell med de «nye» bygningene og de veldig flotte uteområdene. Det har blitt et helt annet miljø og stemning. Vi ville egentlig flytte herfra til et sted som var bedre når vi fikk barn. Det har vi gått bort fra nå, og vi er blitt boende, også etter at sønnen vår kom til», forteller hun og fortsetter:

«Jeg kan trygt la ham vokse opp her ute nå. Før var det mange barn ved den store lekeplassen langt unna og ellers ingen steder. Nå er de like utenfor leiligheten vår, fordi det er gøy å leke akkurat der. Det gir liv og glede for barna og trygghet for meg som mor. Og så er det så fint å se at det er noen i nærheten han kan leke med, det var ikke så opplagt før.»

Et godt område
Endringene i boligområdet har gitt store utslag i interessen for å bo i Rosenhøy. Utleieren, Boligforeningen Århus Omegn, melder om et kontinuerlig fall i antall fraflytninger og en raskt voksende venteliste på flere hundre. Interessen er også noe Denita Hajic kan kjenne seg igjen i:

«I starten kunne gjestene våre nærmest ikke tro at de hadde kommet til riktig sted når de besøkte oss. Stedet har blitt mye mer imøtekommende», forteller hun og viser til de store endringene.

Alle de 27 blokkene har fått nye fasader i forskjellige farger og med altaner, og dermed er det ikke lenger lange rekker med ensartede betongbygg som møter beboere og besøkende i området. Samtidig har nye plasser og grønne, kuperte områder skapt en forskjell når man titter ut av vinduet.

«Det er livet kraftig opp og er blitt mye lysere, og så gjør plantene og blomstene det mye finere. Man blir mer glad av å se ut av vinduet. Før var det bare en flat gressplen. Nå er det blomsterkasser og et område hvor man kan sette seg ned og kose seg. Og jeg opplever at det er flere familier der ute og flere barn. Det er rett og slett mer hyggelig», forteller Denita Hajic.

Emner

Kategorier

Kontakter

Peder Færch Grønfeldt

Peder Færch Grønfeldt

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver Presse, kommunikation +45 6170 9990
Eva Grønbæk Friis

Eva Grønbæk Friis

Pressekontakt Kommunikationschef +45 4212 6445