Gå videre til innhold
​Tåsenhjemmet – verdens første sykehjem utført som plusshus

Pressemelding -

​Tåsenhjemmet – verdens første sykehjem utført som plusshus

Arkitema tegner verdens første plusshus-sykehjem som vil bli symbolet på en bærekraftig fremtid for Omsorgsbygg i Oslo. Tåsenhjemmet planlegges med bærende konstruksjoner i massivtre og vil produsere mer energi enn det som blir brukt. Sykehjemmet skal stå ferdig i 2020 og ambisjonen er å innfri plusshuskravet, oppnå sertifisering som BREEAM-NOR Excellent og oppnå at prosjektet blir et Future Built forbildeprosjekt.

Oslo kommune ved Omsorgsbygg KF har en ambisjon om å bygge verdens første plusshus-sykehjem. Arkitema Architects har i samarbeid med rådgiverne Rambøll, ÅF Engineering, Degree of freedom og entreprenøren Hent vunnet en begrenset anbudskonkurranse med løsningsforslag for å realisere det nye Tåsenhjemmet. Ambisjonen om plusshuset er en verdig og ambisiøs målsetting som Arkitema og resten av prosjektteamet har arbeidet hardt og målrettet med. Et plusshus er en bygning som produserer mer energi i sin levealder enn det den bruker. Dette gjelder helt fra produksjon av materialer som det bygges med til den daglige bruk og til slutt rivning av huset, mange år inn i fremtiden. Vår visjon utover dette er også å skape et gjenkjennelig og trygt sted med identitet og sanselighet, ikke en institusjon. De fysiske omgivelsene skal danne trygge og hjemlige rammer til glede for alle byggets brukere; beboere, besøkende og ansatte.

«Det er en spennende utfordring for oss arkitekter å skulle designe et så fleksibelt og bærekraftig bygg som det vi tenker oss. Vi har erfaring fra flere andre prosjekter og gleder oss til å bidra med og videreutvikle våre kunnskaper i prosjektet for Tåsenhjemmet. Vi fokuserer på å bruke miljøriktige og bærekraftige materialer, samtidig som vi ser på muligheter for å gjenbruke enkelte materialer fra den gamle bygningen. Vi ønsker å lage et bygg som oppfyller kravene til plusshus og lavt klimagassutslipp med mest mulig enkle og passive tiltak, slik at bygget har en enkel teknikk og ikke framstår som noe fremmed i omgivelsene, forteller Anne Guri Grimsby, partner i Arkitema Architects»

Utnytte treets gode egenskaper
Tåsenhjemmet skal inneholde 135 nye sengerom med opphold for beboere og besøkende, samt pleie- og personalfasiliteter. I tillegg vil det være et dagsenter med aktiviteter for brukere utenfra, som også kan bli brukt av beboere på sykehjemmet. Ved adkomsten plasseres administrasjon, dagsenter og støttefunksjoner som en åpen indre bygate med tilbud til beboere, gjester, pårørende og byens borgere. Her kan man finne servicefunksjoner som frisør, fotpleie salong, cafe samt butikker og øvrige utadvendte funksjoner, som verksted, bibliotek, musikkrom og treningsfasiliteter.

Arkitema har utviklet et arkitektonisk konsept som eksponerer tre mest mulig, både inne og ute. Tre har en mykhet og varme som er behagelig å være nær, sitte og ta på. Det er samtidig et levende materiale som patinerer og endrer utrykk ettersom tiden går, uten at det mister kvalitet.

”Vi bruker tre så mye som mulig i bygningen. Tre har mange fysiske fordeler bl.a. med hensyn til energiforbruk, samtidig som det sikrer høy arkitektonisk kvalitet. Treets varme nyanser vil bidra til å gjøre Tåsenhjemmet hjemmekoselig for beboerne og beøkende, samtidig som bygningen vil passe fint inn i omgivelsene. I disponeringen av tomten har vi også fokusert på å bevare mest mulig av det eksisterende terrenget for dermed å kunne bevare eksisterende trær og busker omkring det nye bygget.

Et nytt hus i massivtre vil utvilsomt tilføre området kvaliteter som harmonerer med den omkringliggende villabebyggelsen med mange trehus. ” sier Anne Guri Grimsby.

Konkurransen om å bygge nytt sykehjem på Tåsen ble vunnet av et team bestående av Arkitema Architects, Hent, Rambøll, ÅF Engineering og Degree of freedom. 

Emner


Arkitema Architects ble grunnlagt i Aarhus i 1969. I dag er tegnestuen Skandinavias 5. største arkitektvirksomhet, med 11 danske partnere, én svensk partner, to norske partnere og over 500 medarbeidere fordelt på kontorene i København, Århus, Oslo, Stockholm og Malmø.

St. Olavs Gate 27 NO-0166 Oslo, Norge - Tlf. 7011 7011- Finn oss
Frederiksgade 32, 8000 Aarhus C, Danmark - Tlf. 7011 7011 - Finn oss
Rued Langgaards Vej 8, 2300 København S, Danmark - Tlf. 7011 7011 - Finn oss
Rosenlundsgatan 29C, S 104 62 Stockholm, Sverige - Tlf. 46 (0)8 545 856 00 - Finn oss
Gråbrödersgatan 2 SE-211 21 Malmö, Sverige - Tlf. 46 (0)40 545 521- Finn oss

Kontakter

Peder Færch Grønfeldt

Peder Færch Grønfeldt

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver Presse, kommunikation +45 6170 9990
Eva Grønbæk Friis

Eva Grønbæk Friis

Pressekontakt Kommunikationschef +45 4212 6445

Relatert innhold